Brašno je jedna od najvažnijih namirnica u domaćinstvu, a pečenje i priprema pekarskih proizvoda i slastica je bez njega nezamislivo. Upotreba bijelog pšeničnog brašna duboko je ukorijenjeno u našim krajevima, a ipak ponekad nismo sigurni koje brašno upotrijebiti.

Razlikujemo, naime, glatko i oštro pšenično bijelo brašno. Obje se vrste dobivaju finim mljevenjem pšenice i lišena su dobrog dijela vitamina i minerala, no zato imaju izvrsna svojstva pečenja. Naoko sitna razlika u krupnoći čestica između glatkog i oštrog brašna daje veliku razliku u konačnom proizvodu stoga je za uspjeh u pečenju važno znati koje brašno upotrijebiti.

Glatko pšenično brašno najbolje je koristiti za pečenje bijelog kruha, mliječnih peciva, kolača od dizanog tijesta, domaćih tjestenina i rezanaca. Razvučeno tijesto isto više voli bijelo brašno pa je bučnice, sirnice i štrudle bolje pripremati s njime. Glatko brašno će se bolje “snaći” i u lisnatim tijestima i primjerice muffinima.

Oštro pšenično brašno je pak “stvoreno” za prhke kolače, biskvite, kekse, žličnjake, okruglice i njoke. Za zgrušnjavanje variva i umaka prikladnije je također oštro brašno. Velika dilema u upotrebi brašna nastaje kod pripreme palačinki. Dok se jedni zaklinju u glatko, drugi pak tvrde da je jedino ispravno koristiti oštro brašno. Vjerojatno je prava istina da nema najboljeg brašna, već da je potrebno poznavati vlastito kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono što vama najviše odgovara. A ukoliko i dalje niste sigurni koje brašno upotrijebiti , problemu valja pristupiti diplomatski i pomiješati i glatko i oštro brašno u jednakom omjeru.