Integralno brasno, lan i maslinovo ulje – za mene dobitna kombinacija 🙂

Sastojci:
450 g Integralnog brasna Mlinoklas
oko 125 ml tople vode + malo vode za rastopiti kvasac
1/2 zlicice soli
1/2 zlicice octa
60 ml maslinovog ulja
3 ravne zlice lanenih sjemenki
1 i pol zlicica suhog kvasca
1/2 zlicice secera

 Priprema:
1. U malo tople vode dobro umijesati kvasac i secer i pustiti da kvasac malo nadodje. Ja obicno posudu s vodom i kvascem prekrijem prozirnom plasticnom folijom i ostavim na toplom oko 5 min.
2. Za to vrijeme u vecoj posudi izmijesati brasno, sol, lan, ocat i maslinovo ulje. Kad kvasac nadodje, dodati ga mjesavini brasna. Dolijevajuci toplu vodu umijesite glatko tijesto. S obzirom da je brasno cisto integralno, tijesto ce biti nesto tvrdje nego tijesto s bijelim brasnom, ali na kraju bi trebali dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
3. Tijesto premjestite na pobrasnjenu radnu povrsinu i rukama ga jos izradite. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom ili plasticnom folijom i pustite da “raste” na toplom oko 1 sat ili dok se tijesto ne udupla.
4. Za to vrijeme ugrijte pecnicu na 190C i pripremite pleh u kojem cete peci kruh. Ja sam ga pekla u kalupu za mesnu strucu i kalup sam premazala sa malo maslinovog ulja.
5. Kad se tijesto uduplalo, premjesite ga i oblikujte u strucu kruha, stavite u pripremljeni pleh i ostavite jos kojih 10-tak min. Premazite odozgo sa malo vode i stavite peci oko 45 min (ovisno o pecnici).
6. Kad je kruh pecen, izvadite ga iz pleha i zamotajte u vlaznu cistu krpu i ostavite tako dok kruh ne omeksa.