Pšenica je najčešće korištena žitarica u našoj kuhinji. Ova biljka je prvobitno uzgajana u Aziji i Africi, a pretpostavlja se da je stara više od 17000 godina. Postoji dvije vrste pšenice: mekana i tvrda (durum). Mekana pšenica se koristi za izradu kruha, peciva, kolača, dok tvrda – za izradu tjestenine. Pšenica ima nevjerojatna nutritivna svojstva. Ova žitarica sadrži sve što nam je potrebno za život – proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale i enzime.

Ako biste imali samo pšenicu za jesti, ne biste samo proživjeli, nego i ostali zdravi. Pod uvjetom da ju koristite u integralnom obliku.

Integralne žitarice predstavljaju spoj sjemena i ploda i prava su riznica materija neophodnih za dobro zdravlje ,kao i dug zdrav život.

Trend povratka integralnim žitaricama nije toliko loš, iako bio samo trend. Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju dobru liniju, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time olakšavaju probavu. Upravo se u ljusci žitarice nalazi najviše vlakana, minerala i vitamina od životne važnosti, koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti.

Najveći broj vlakana koja reguliraju metabolizam masti i šećera, tako što ograničavaju apsorpciju šećera koje konzumiramo drugom hranom, nalazi se upravo u ljuskama, kao i vitamini B skupine, u većim količinama B1, B6, vitamin E, magnezij i željezo, kalij, fosfor, kalcij, natrij, sumpor i mangan, cink i jod.

Integralne žitarice su vrlo zdrave. Znanstvenici povezuju njihovo redovito korištenje sa smanjenim rizikom od dijabetesa, visokog krvnog tlaka te mnogih vrsta raka.