Vrijednost ukupne poljoprivredne proizvodnje u 2009. iznosila gotovo 22 milijarde kuna dok je u 2014. pala na 17,4 milijarde.

Na negativnom tragu je i neto dodana vrijednost koja je u 2009. iskazana kroz 7,6 milijardi kuna, da bi u 2014. iznosila samo 5,4 milijarde, piše Poslovni dnevnik.

Bivši ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Božić, danas savjetnik uprave Viro grupe za Business Forum održan na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta predstavio je podatke iz nacionalnog agrara vezanim uz razdoblje od 2008. te zaključno s 2014. godinom koji otkrivaju poražavajuće stanje.

Najlošiji smo među svim država unutar EU, pretekle su nas značajno sve novije članice, čak i Bugarska i Rumunjska, dok o učinku 15 starih članica ne možemo ni sanjati. Samo u posljednje četiri godine izgubljen je cjelogodišnji BDP poljoprivrede, tvrdi Božić.

Usporedba nekoliko ključnih parametara otkriva da je dohodak poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj u promatranom razdoblju pao 23,9 posto dok je sljedeća najlošija članica EU bila Grčka s padom od 10,2 posto. Nadalje, hrvatski BDV u agraru manji je za 21,2 posto, a između ostalih 27 država najslabiji rezultat s padom od 5,3 posto imala je Rumunjska. Ili, negativan poljoprivredni output imale su samo dvije članice, Hrvatski minus iznosio je 15 posto, a kod Rumunjske 1,9 posto. Hrvatska je sa padom od 16,8 posto bila najlošija i u kategoriji potrošnje fiksnog kapitala dok je drugoplasirani Cipar proklizao 7,3 posto.

Više nemamo ni ljude koji su spremni krenuti u poljoprivredu, a ministri pričaju bajke.

Politička retorika urušila je dramatično hrvatsku poljoprivredu. Bila je, kaže Božić, zbunjujuća ne samo za obiteljska gospodarstva već i za poslovnu zajednicu. Podsjeća na svojedobni program Hrvatske seljačke stranke u mandatu ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, najavljivali su u četiri godine povratak 100 tisuća ljudi u ruralna područja. Sličan projekt imao je i SDP-ov ministar Tihomir Jakovina, govorio je da će staviti u funkciju milijun novih hektara, otvoriti 50 tisuća radnih mjesta i godišnji dohodak u agraru povećati za sedam milijardi kuna.

“Plašim se da danas nemamo 25 tisuća osoba pripravnih krenuti u snažniji razvoj poljoprivrednih gospodarstava,” kaže Božić.

Izvor: agroportal.hr