Dobro znana slastica zimskih dana i neizostavna u vrijeme poklada-fašnika!!!

Sastojci:
600 g glatkog brašna T550 Mlinoklas
200 g oštrog brašna T400 Mlinoklas
4 kom jaja
150 ml kiselog vrhnja 22 % mm
100 ml ulja
4 žlice na vrh šećera
1 žlica soli
2 svježa kvasca
500 ml mlakog mlijeka
1 žlica ruma
marmelada,čokolada
malo šećera u prahu
2 l ulja(masti) za prženje

Priprema:
1. U 500 ml mlakog mlijeka izmrvi kvasac i dodaj žlicu šećera i žlicu brašna. Odvoji žutanjke od bjelanjaka.
2. Izmješaj i prosij brašna u veću posudu za mješenje tijesta.U brašno dodaj sol,šećer ,kvasac ,žutanjke,rum,kiselo vrhnje ,ulje i zamijesi mekano tijesto.Mijesti treba oko 10-15 min.Pokriti tijesto sa suhom krpom i ostaviti 20 min da se diže.
3. Bjelanjke istuci u čvrst šlag i lagano ga umijesi u tijesto.Tijesto ostavi 10 min da se pokriveno podiže(na toplom mjestu).
4. Tijesto istresi na pobrašnjenu dasku(radnu površinu).Modlicom za krofne isjeci krugove.Isječene krofne ostavi da se podižu pokrivene s krpom oko 15 min.
5. U zagrijano ulje(npr.količina ulja za fritezu)stavljaj krofne,jednu po jednu na stranu koja je bila na radnoj površini i poklopi poklopcem oko 2 min.otklopi kkreni krofnu na drugu stranu i peci dok ne poprimi zlaćanu boju.
6. Na ovaj način se dobiva famozni bijeli prsten na krofni.
7. Pečene krofne vaditi na tacnu obloženu papirom za upijanje masnoće.

Posluživanje:
Puniti špricom sa marmeladom ili čokoladom.Posipati šećerom u prahu.Dobar vam tek!!