Pravo na korištenje Znaka Brašno hrvatskih polja i Kruh hrvatskih polja ostvaruju pekarski proizvodi dobiveni od žitarica zasijanih u RH uz mogućnost dodavanja maksimalno do 15 posto visokokvalitetne pšenice iz drugih zemalja.

Mlin Mlinoklas se može pohvaliti da dugi niz godina koristi isključivo 100% hrvatske žitarice proizvedenu na poljima Podravine i Slavonije čime se podržava domaća poljoprivreda i proizvodnja pšenice na ovim prostorima.

Od 2018. Znak će nositi samo proizvodi od 100% hrvatskih žitarica

Ovi uvjeti biti će na snazi do kraja 2017. Nakon navedenog razdoblja prilagodbe, Hrvatska poljoprivredna agencija će težiti tome da Znak Brašno i Kruh hrvatskih polja bude dodijeljen proizvodima proizvedenima od 100% udjela žitarica proizvedenih u našoj zemlji, kako stoji na službenim internetskim stranicama Hrvatske poljoprivredne agencije.

Razlog jest što u dijelu sektora proizvođača pekarskih proizvoda smatraju kako domaća pšenica nije kvalitetna za njihov kruh.

Domaća pšenica nije dovoljno kvalitetna?

Radi se o marketinškom projektu HPA koji je započet sredinom prošle godine. Tada su u Agenciji naglašavali kako će oznaku HPA Kruh s hrvatskih polja dobiti samo oni proizvodi koji su stopostotni domaći proizvodi.

Za oznaku Kruh s hrvatskih polja mogu se kandidirati svi – od male pekare iz susjedstva do velikih sustava. Uvjet koji moraju zadovoljiti jest da je brašno od kojeg se rade pekarski proizvodi proizvedeno u Hrvatskoj i to od hrvatske žitarice“, izjavila je načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda HPA Dubravka Živoder lani u svibnju za portal Agroklub.