Slabljenje argentinske valute utjecalo je uvelike na globalno tržište žitarica. Dok monsuni otežavaju proizvodnju palminog ulja, postoji strah i od još jedne vremenske nepogode koja bi mogla uzrokovati velike poplave.

SAD i dalje plasira velike količine soje na kinesko tržište, a proizvođači su se pobunili zbog ovisnosti Kine o sastojcima za stočnu hranu iz SAD-a pa žele uvesti porez na uvozne žitarice. Azijske zemlje većinom pšenicu kupuju od Australaca, jer je puno jeftinija od kanadske i američke.

Argentinci profitiraju prodajom žitarica

Argentina je punila naslovnice i prošlog tjedna. Devaluacija pesosa je bio ključan događaj u toj zemlji, što je uvelike utjecalo na tržište žitarica. Već su u tijeku i najave povećanja konkurentnosti pri izvozu soje. Smatra se da će pad vrijednosti argentinskog pesosa donijeti velike količine žitarica na već dobro opskrbljeno globalno tržište.

Da podsjetimo, nova argentinska Vlada dopustila je slabljenje tečaja za gotovo 27%, što je Argentincima omogućilo pristup dolaru. To omogućuje veću profitabilnost proizvođačima jer će primiti više pesosa za žitarice i uljarice kojima se trguje u dolarima.

El Nino i La Nina otežat će skupljanje uroda

Proizvodnja palminog ulja nastavila je s padom u studenom, a godišnji monsuni otežavaju skupljanje uroda. No, postoje i razlozi za brigu da će sezonski oporavak prinosa biti narušen u 2016. nakon suhog vremena u listopadu. Naime, uslijed El Nina, neke kulture tek nakon devet mjeseci počinju pokazivati posljedice od suše. Agencije koje se bave predviđanjima prirodnih katastrofa iskazale su zabrinutost zbog La Nine koja bi mogla uslijediti nakon El Nina u 2016. što bi uzrokovalo i brojne poplave.

Kinezi žele oporezovati uvoz žitarica iz SAD-a

Američki izvoznici su najavili izvoz iznad 760Kt soje iz ovogodišnje sezone u Kinu i ostale destinacije. Ova najava je dobro dočekana na tržištu jer je to odličan poticaj nakon usporenog toka ponude i potražnje na domaćem tržištu u studenom.

Istovremeno je Kina, najveći svjetski kupac sušenih žitarica prihvatila peticiju od kineskih proizvođača stočne hrane da stavi anti-dampinške poreze na uvozne žitarice iz SAD-a. Kina se oslanja na uvoz kako bi zadovoljila potražnju za sastojcima stočne hrane, a većina dolazi iz SAD-a. Kineski uvoz sušenih žitarica u studenom iznosio je za 140% više nego prošle godine.

Azijci kupuju australsku pšenicu

Kupci žitarica iz Azije osigurali su si australsku pšenicu za početak 2016., kako su troškovi prijevoza i proizvodnje jeftiniji od onih u Kanadi i SAD-u. Indonezija, drugi svjetski uvoznik pšenice potpisala je ugovore o kupnji pšenice srednje kvalitete (10.5% proteina) iz Australije do veljače, a pregovara se i o kupnji pšenice u ožujku.

Cijene nafte pale su na svoje najniže razine od 2008.($36.88/barrel), što stvara pritisak na tržištu biodizela i etanola.

Padaju zalije uljane repice u Kanadi

Zalihe kanadske uljane repice su procijenjene na rekordnih 19.7Mt u sezoni 2015/16 u usporedbi sa 16.7Mt definiranih u studenom. Zalihe uljane repice možda su se povećale s obzirom na prošli mjesec, ali su i dalje za 2.32Mt niže od prošlogodišnjih.

Foto: pixabay.com
Izvor: agroklub.com